Ahoj! 

Vítáme tě na našem blogu. Našem, to znamená, že se na něm můžeš podílet také. 

Proč jsme se rozhodli blog založit?

Jsme si vědomi toho, že existuje velké množství iniciativ, které se tématem ekologie nebo spojení ekologie a víry zabývají. Nechceme se stavět do role odborníků, a proto pravděpodobně nevymyslíme žádný převratný postup nebo návod, se kterým by už nepřišel někdo před námi. Podobně přiznáváme, že sami nejsme dokonalí, ale spojuje nás chuť a nadšení. To, o co nám jde, je spojit lidi se zájmem o Stvoření na jedné platformě. Chceme vytvořit pestrý a různorodý prostor, podpořit sdílení zkušeností a informací, vzájemně se inspirovat a spolupracovat. Chceme, aby blog byl osobní a aby se stal líhní pro budoucí činy a projekty.

Jak přispívat?

Rozhodli jsme se založit blog na důvěře a dobrovolnosti. Co to znamená? Příspěvky může přidávat kdokoliv, kdo je autorizovaným členem společenství Ekosignály (https://www.signaly.cz/ekosignaly), ale máme jednu prosbu, totiž aby každý, kdo chce přispět článkem, jej nejdřív uložil jako rozepsaný (poslední možnost při vkládání) a počkal na korekturu. 

 

O Ekosignálech

Společenství Ekosignály přispívá k veřejné debatě o ekologických tématech. Jako mladí křesťané cítíme zodpovědnost za svět, který nám svěřil náš Otec, a proto chceme přiložit ruku k dílu.

Máš nějaký nápad jak přejít od slov k činům? Co ještě podnikat? Pak tu jsi určitě správně. 

Poděl se i ty se svými zkušenostmi, myšlenkami, nápady, výzvami na veřejné nástěnce nebo na blogu společenství. Každý příspěvek vítáme. Blogové příspěvky moderuje Mája @marievlckova  (můžete mi napsat vzkaz). 

Připravujeme video eko challenges (pokud by to byla tvoje parketa, kontaktuj Albína @klukvkristu007) nebo soutěže pro farnosti. 

Sleduj nás na Instagramu @ekosignaly.a přidej se k nám na Facebooku

Členství je povoleno autorizovaným uživatelům.

Jak začít?

  • modlitba: hledej Boha ve stvoření kolem sebe; každý den poděkuj Bohu za 3 věci, za které jsi mu vděčný/á; zorganizuj společnou modlitbu za záchranu přírody; přispěj eko přímluvou při bohoslužbě;, pomodli se v přírodě u kříže, božích muk nebo obrázku světce a poděkuj za přírodu; začni se pravidelně modlit modlitbu papeže Františka
  • praktický život: recykluj; omez používání jednorázových předmětů; šetři zdroje, zabraňuj plýtvání; nekupuj věci, které nepotřebuješ, snaž se o jednoduchost; sdílej, buď štědrý/á a velkorysý/á k druhým; zorganizuj úklid odpadků na veřejném místě; sázej stromy a jiné rostliny
  • šíření Ekosignálů: přispěj svojí zkušeností (příkladem) na společný veřejný blog - ozvi se Máji Vlčkové @marievlckova, sdílej video challenges, pozvi a zapoj kamarády