Cestování osobním automobilem může být rychlé a pohodlné, pokud se tedy vyhnete dopravní špičce ve velkých městech. Zároveň má ale spalovací motor obrovský vliv na životní prostředí, přispívá ke vzniku smogu a produkuje emise oxidu uhličitého. Výjimkou zatím bohužel nejsou ani elektromobily, protože v České republice jsou většinou napájené elektřinou z uhlí a jsou proto zodpovědné za zplodiny z uhelných elektráren. Používání auta se podílí ze všech ostatních činností nejvíce na osobní uhlíkové stopě a pokud přestanete jezdit autem, tak ušetříte až ohromující 2,4 tuny oxidu uhličitého za rok.

Pokud už musíte jet autem, tak nejezděte sami. Někdy stačí jen upravit režim a počkat na zbylé členy rodiny nebo se domluvit se sousedy, kteří jezdí stejnou cestu. Mohlo by třeba pomoci i lepší plánování pracovních schůzek a nejezdit autem do práce každý den. Dalších způsobů, jak se podělit o vůz je hned několik – kromě klasického stopování můžete zkusit carsharing či spolujízdu.

Zkuste měsíc vydržet bez auta. Česká republika má velmi hustou síť hromadné dopravy a obzvláště ve městech tak automobil přestává být nepostradatelný. Pokud byste rádi také udělali něco pro své zdraví, tak se zkuste dopravovat na vlastní pohon – pěšky a na kole.