Vodu pijeme, vaříme s ní, používáme ji k mytí, zaléváme s ní, ale také s ní například splachujeme. Ale co procesy, které na první pohled nevidíme. Kolik vody je potřeba k vypěstování kukuřice, kávy, banánů? Kolik vody je třeba v masném průmyslu? Kolik vody se použije na výrobu trika? Co řezané květiny?

Obrovským žroutem vody je intenzivní průmyslová výroba masa. Na kilogram hovězího masa je potřeba 15 tisíc litrů vody, kilogram sýra si pak vyžádá 3 tisíce litrů. Kvůli čemu? Kromě vody, kterou dobytek vypije, se musí např. vypěstovat krmivo, umývat kravíny, splachovat výkaly atd.

Na výrobu jednoho bavlněného trička je potřeba 2,4 tisíce litrů a kožené boty se vyšplhají i na 8 tisíc litrů vody. Vodu přitom výroba textilu nejen spotřebovává, ale také znečišťuje toxickými látkami.

Nejdůležitějším krokem v této výzvě je spočítat si svojí vodní stopu a podívat se na vodní stopu jednotlivých produktů a plodin, které si kupujete.

Posledním krokem je šetřit vodou přímo v domácnosti při splachování, sprchování, mytí nádobí, nebo praní prádla. Náročnější je pak pořízení kompostovatelného záchodu či přečerpávacího systému pro opakované použití šedé vody v domácnosti.